هواساز | بررسی دستگاه هواساز | کاربرد و انواع

هواساز

هواساز یا هوارسان دستگاهی است که در سیستم‌های تهویه‌مطبوع ساختمان‌های تجاری، بیمارستان‌ها، کارخانه‌ها و پروژه‌های مسکونی برای تامین هوای مطلوب استفاده می‌شود. این دستگاه با قابلیت ایجاد گرمایش، سرمایش، رطوبت‌زدایی و رطوبت‌زنی همراه است و با دستگاه‌هایی مانند چیلر و دیگ آب گرم تشکیل یک سیستم تهویه مطبوع را می‌دهند.

در هواسازها به صورت تخصصی و دقیق امکان کنترل درجه حرارت، دبی آب و فیلتراسیون وجود دارد و به دلیل اینکه هواسازها بر اساس محاسبات و طراحی مهندسین تاسیسات در کارخانه ساخته می‌شوند، معمولا در پروژه‌های بزرگ تجاری و پروژه‌های بیمارستانی و کارخانه‌ها مورد استفاده قرار می گیرند. سیستم‌های تهویه مطبوع هواساز شامل دستگاه هواساز، کانال‌های رفت، کانال‌های برگشت، دریچه‌ها، اجزای کنترلی و لوله‌کشی‌های کویل آب گرم و آب سرد می‌باشند.

طراحی پروژه‌های تجاری، بیمارستانی و کارخانه‌ها ممکن است به گونه‌ای باشد که به صورت ترکیبی صورت گیرد. به عبارتی قسمت‌هایی از پروژه به دلیل تفکیک و مستقل بودن از فن‌کویل استفاده گردد و قسمت‌هایی از پروژه توسط هواساز، تامین هوا صورت گیرد و در برخی از پروژه‌ها تماما از هواساز برای تامین هوای داخل استفاده گردد.

به طورکلی هواساز دستگاهی می‌باشد که به طراح تاسیسات این امکان را می‌دهد که مقدار هوای تازه و برگشتی را طراحی و محاسبه نماید تا در مصرف انرژی صرفه‌جویی گردد و همچنین استانداردهای لازم برای تامین هوای تازه رعایت گردد.

همان‌طور که اشاره شد هواسازها مانند فن‌کویل‌ها وظیفه تامین هوای مطبوع را دارند، با این تفاوت که هواسازها در ظرفیت‌های بالا ساخته می‌شوند و در محیطی خارج از فضای تهویه مطبوع (معمولا در اتاق هواساز یا بام ساختمان) نصب می‌شوند.

کاربردهای دستگاه هواساز

هواساز کاربردهای متنوعی در صنعت تهویه مطبوع دارد که عبارتند از:

تهویه مطبوع

  • تامین هوای تازه

برخی هواسازها در پروژه های مسکونی، تجاری، بیمارستانی و صنعتی فقط وظیفه تامین هوای تازه را دارند. برای شرح بهتر این موضوع باید بگوییم که در اصل برای تامین بار برودتی و حرارتی در این ساختمان‌ها از هواساز استفاده نمی‌شود و فنکویل وظیفه تامین بار برودتی و حرارتی را دارد و در اصل هواساز با توجه به استاندارد ASHRAE وظیفه تامین هوای تازه به‌ازای نفرات را بر عهده دارد. همچنین با توجه به مقررات مبحث 14 نظام مهندسی ساختمان میزان تعویض هوا مشخص شده است.

  • تهویه مطبوع

در برخی از پروژه‌ها از هواساز برای تامین ظرفیت برودتی و حرارتی ساختمان به صورت کامل استفاده می‌شود. به طور کلی هواساز در این پروژه‌ها علاوه بر تامین هوای تازه، وظیفه تامین گرمایش و سرمایش کل پروژه را بر عهده دارد. بیشتر پروژه‌های صنعتی (کارخانه‌ها) و تجاری به دلیل قابلیت‌های مختلف و ظرفیت حرارتی و برودتی بالا از هواساز برای تهویه مطبوع استفاده می‌کنند.

  • تهویه مطبوع و فیلتراسیون

همان طور که پیش‌تر توضیح داده شد، در طراحی هواسازها می‌توان از قسمت فیلتراسیون هوا به صورت دقیق و تخصصی استفاده نمود. در پروژه‌های بیمارستانی، کارخانه‌های مواد غذایی‌، کارخانه‌های داروسازی و اتاق‌های تمیز، هواساز‌ها علاوه بر تامین هوای تازه و تهویه مطبوع، فیلتراسیون مناسب هوا نیز از موارد مهم و ضروری آنها می‌باشد.

همان طور که ذکر شد هواسازها در کاربردهای مختلف و باتوجه به شرایط پروژه مورد استفاده قرار می‌گیرند و به دلیل اینکه در طراحی و ساخت هواساز تمامی آیتم‌ها به صورت سفارشی می‌باشند، به همین دلیل هواسازها در پروژه‌ها با شرایط خاص، بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.