پکیج چیست؟ مشخصات، انواع و قیمت پکیج گرمایشی

پکیج یا به طور دقیق‌تر پکیج گرمایشی دستگاهی است که آبگرم جهت سیستم گرمایش ساختمان (رادیاتورها، داکت اسپلیت، فن­کویل، گرمایش از کف) و مصارف بهداشتی (دوش، سرویس و …) تولید می­‌کند. پکیج می­‌تواند جایگزین دیگ در موتورخانه‌های سنتی شود و امکان استقلال را از نظر کنترل دما و میزان مصرف گاز، جهت هر واحد فراهم کند.

انواع پکیج گرمایشی براساس محل قرار گیری

پکیج دیواری

پکیج دیواری به دلیل داشتن ابعاد کوچکتر قابلیت نصب بر روی دیوار یا داخل کابینت را دارد. پکیج‌های دیواری در دو مدل تک مبدل و دو مبدل موجود هستند و امکان تامین هم‌زمان آب گرم بهداشتی و آب گرم مورد نیاز سیستم گرمایش را ندارند و اولویت با تامین آبگرم بهداشتی است.

پکیج زمینی

پکیج‌­های زمینی مانند پکیج‌­های دیواری، آبگرم جهت سیستم گرمایش و آبگرم بهداشتی تولید می­‌کنند، با این تفاوت که پکیج‌های زمینی درارای منبع کویلدار، پمپ آبگرم مصرفی و پمپ گرمایش هستند و می‌­توانند جایگزین موتورخانه­‌های سنتی کوچک شوند. پکیج‌های زمینی ظرفیت‌های بالاتر و ابعاد بزرگتری نسبت به پکیج‌های دیواری دارند و جهت نصب نیاز به فضای بزرگتری در مقایسه با پکیج‌های دیواری دارند.

انواع پکیج براساس تعداد مبدل

پکیج تک مبدل

پکیج تک مبدل

در این پکیج‌­ها، مبدل شامل دو لوله است بطوری‌که در یکی از لوله­‌ها آبگرم مصرفی و در دیگری آبگرم سیستم گرمایش جریان دارد. در این مدل از پکیج­ها، آبگرم مصرفی و آبگرم سیستم گرمایش هر دو در تماس مستقیم با شعله هستند در نتیجه احتمال ایجاد رسوب در مبدل بیشتر بوده و از آنجاییکه آبگرم مصرفی در تماس مستقیم با شعله است نوسانات دما در این مدل از پکیج­ها بیشتر است.

 

پکیج دو مبدل لحظه­‌ای

پکیج دو مبدل

این پکیج­‌ها دارای دو مبدل، اولیه (جهت گرم کردن آب‌گرم سیستم گرمایش) و ثانویه (جهت گرم کردن آبگرم مصرفی) هستند. مبدل اصلی در تماس مستقیم با شعله است و آبگرم سیستم گرمایش را گرم می­‌کند. مبدل ثانویه شامل صفحاتی است که به صورت یکی در میان آبگرم بهداشتی و آبگرم سیستم گرمایش در میان صفحات آن جریان دارد.

تشخیص وضعیت تولید آب‌گرم بهداشتی توسط فلوسوئیچ، فلومتر و یا مشابه آن انجام می­‌شود. بدین شکل که در صورت درخواست آبگرم بهداشتی، شیر سه راهه، مسیر عبور آبگرم سیستم گرمایش را تغییر داده و آب گرم شده به سمت مبدل ثانویه جریان پیدا می­‌کند و به شکل غیر مستقیم منجر به گرم شدن آبگرم مصرفی می­‌شود.

در صورت عدم استفاده از آبگرم بهداشتی و فعال بودن حالت زمستانه شیر سه راهه جریان را به سمت مسیر گرمایش هدایت می­کند. در پکیج های دو مبدله آبگرم مصرفی به صورت مستقیم با شعله در ارتباط نیست در نتیجه احتمال ایجاد رسوب کم‌تر است.

پکیج دو مبدل مخزن­‌دار

پکیج­‌های مخزن­‌دار دارای منبع کویلدار، پمپ جهت گردش آبگرم منبع کویلی و پمپ گرمایش (یا شیر سه راهه) هستند.

در این سیستم آبگرم بهداشتی توسط منبع کویل‌دار گرم می‌­شود، دمای آب درون مخزن توسط سنسور دما کنترل می­‌گردد و درصورتی‌که دمای آب از دمای تنظیمی پایین‌تر باشد، پمپ سیرکولاتور مسیر آب‌گرم بهداشتی روشن و پمپ سیرکولاتور مسیر گرمایش خاموش می‌­شود و در صورتیکه درخواست جهت گرمایش وجود داشته باشد پمپ مربوط به سیستم گرمایش روشن می­‌شود.

در این سیستم مانند پکیج‌های لحظه ‌ای، امکان تامین هم‌زمان آب‌گرم بهداشتی و آب‌گرم جهت سیستم گرمایش وجود ندارد، اما با داشتن منبع کویل‌دار امکان ذخیره آبگرم بهداشتی وجود دارد و در صورت نیاز به آبگرم مصرفی در بازه­ های زمانی کوتاه‌تری سیستم گرمایش از مدار خارج می­‌شود.

انواع پکیج براساس نوع احتراق

  • پکیج غیرچگالشی

پکیج‌های معمولی از انرژی محسوس سوخت جهت گرمایش آب ورودی استفاده می­‌شود. در این پکیج‌ها، دمای دود خروجی از دودکش بالا است. در واقع بخشی از انرژی حاصل از محصولات احتراق هدر می­‌رود.

 

  • پکیج چگالشی

 

پکیج­‌های چگالشی، از گرمای محصولات احتراق (دود) خروجی از دودکش نیز جهت گرم کردن آب ورودی استفاده می‌­شود. به این ترتیب که در محصولات احتراق همواره دی‌اکسید کربن و آب (به شکل بخار آب) وجود دارد.

از گرمای نهان بخار آب موجود، جهت پیش گرم‌کردن آب ورودی استفاده می‌شود و بخار آب با از دست دادن گرمای نهان، به دمای زیر نقطه شبنم رسیده و چگالش اتفاق می­‌افتد. به این ترتیب با استفاده از انرژی گرمایی محصولات احتراق در مصرف سوخت صرفه­‌جویی شده و راندمان دستگاه افزایش می­‌یابد. از آنجایی‌که آب کندانس تولیدشده اسیدی است، جنس لوله خروجی درین و مبدل این پکیج­‌ها باید ضد خوردگی باشد.

انواع پکیج براساس محفظه احتراق

  • پکیج با محفظه احتراق باز

پکیج با محفظه احتراق باز، هوای لازم جهت احتراق از فضای داخل تامین می‌شود. تخلیه محصولات ناشی از احتراق می‌تواند توسط فن یا با مکش طبیعی از طریق دودکش انجام شود.

  • پکیج با محفظه احتراق بسته

پکیج با محفظه احتراق بسته، محفظه احتراق کاملا درزبند است و هوای لازم جهت احتراق باید از هوای بیرون تامین شود. در این مدل از پکیج‌ها دستگاه مجهز به یک فن و دودکش هم‌محور به منظور تامین هوای لازم جهت احتراق و خروج محصولات حاصل از احتراق است. هم‌چنین امکان استفاده از دودکش تک محور (دو لوله مجزا، یکی جهت تامین هوای لازم جهت احتراق و دیگری جهت خروج محصولات احتراق) نیز وجود دارد.

انواع پکیج براساس نحوه تخلیه محصولات احتراق

  • پکیج فن­‌دار

در پکیج‌های فن­‌دار تخلیه گازهای حاصل از احتراق به صورت اجباری و توسط فن انجام می­‌شود. قطر دودکش پکیج‌های فن‌دار نسبت به پکیج‌های بدون فن کوچک‌تر است. در پکیج‌های فن‌دار دودکش به صورت دو لوله هم محور است که از لوله داخلی، محصولات احتراق خارج و از لوله خارجی، هوای لازم جهت احتراق فراهم می­‌شود.

از آنجاییکه طول دودکش هم­‌محور، محدود است در مواردی که طول دودکش از حداکثر طول مجاز دودکش هم محور، بیش‌تر باشد می‌توان از دو لوله مجزا، یکی جهت خروج محصولات احتراق و دیگری جهت ورود هوای تازه استفاده کرد.

  • پکیج بدون فن

در پکیج‌های بدون فن، تخلیه محصولات ناشی از احتراق با مکش طبیعی که ناشی از ارتفاع دودکش است (حداقل 3متر و حداکثر 20 متر ارتفاع مجاز دودکش) انجام می­‌شود، در پکیج‌های بدون فن بهتر است کلاهک تعدیل در انتهای دودکش نصب گردد.

انواع پکیج براساس سوخت مصرفی

  • پکیج گازی

مصرف سوخت این پکیج‌ها گاز طبیعی است و به علت هزینه کم‌تر سوخت گاز، نسبت به برق در ایران، متداول‌ترین شکل پکیج بوده و در مدل‌های زمینی و دیواری موجود هستند.

  • پکیج برقی

پکیج‌های برقی به شکل دیواری موجود هستند و از آنجایی‌که نیاز به دودکش ندارند در فضاهایی که از نظر امکان اجرای دودکش محدودیت وجود دارد، یا امکان دسترسی به گاز شهری نیست کاربرد دارند.

  • پکیج گازوئیلی

پکیج‌های گازوئیلی به شکل زمینی موجود هستند و در مناطقی که امکان دسترسی به سوخت گاز وجود ندارد کاربرد دارند.

  • پکیج دوگانه سوز

در پکیج‌های دوگانه سوز بخشی از مصرف به شکل گازوئیل و بخشی به صورت گاز است. این پکیج‌ها که به صورت زمینی موجود هستند، درکاربری‌هایی که حساس بوده (مانند بیمارستان­‌ها) و امکان قطع گاز وجود دارد کاربرد دارند.

نصب انواع پکیج

محل نصب پکیج

در مورد محل نصب پکیج نکات ایمنی و الزامات ذکر شده در استانداردهای مربوطه از جمله مقررات ملی ساختمان و الزامات شرکت سازنده دستگاه باید مورد توجه قرار گیرد. مواردی از جمله تامین هوای احتراق، امکان اجرای دودکش مناسب، فواصل دسترسی و … که در ادامه به تفضیل توضیح داده خواهد شد.

در مقررات ملی ساختمان مبحث 14، الزامات لازم جهت تامین هوای احتراق ذکر شده است و تامین هوای احتراق دستگاه با سوخت مایع یا گاز که تمام هوای مورد نیاز جهت احتراق را مستقیما از خارج ساختمان می­‌گیرد و دود حاصل از احتراق را مستقیما به خارج از ساختمان می­‌فرستد، خارج از حدود مقررات ملی مبحث 14 اعلام شده است و الزامات لازم جهت تامین هوای احتراق به دستورالعمل شرکت سازنده ارجاع داده شده است. بنابراین موارد ذکر شده مربوط به دستگا­ه‌های بدون فن است و در مورد دستگاه‌های فن دار باید به الزامات شرکت سازنده مراجعه شود.

1- تامین هوای احتراق

همه دستگاه­‌های گازسوز به هوای کافی جهت احتراق نیاز دارند و تامین هوای لازم جهت عملکرد صحیح دستگاه با توجه به فضایی که در آن دستگاه نصب می­‌شود باید مورد توجه قرار گیرد. فضاهای مختلف با توجه به امکان و نحوه تامین هوای کافی جهت احتراق به دودسته، فضا با درزبندی معمولی و فضا با درزبندی هوابند تقسیم می­‌شوند.

  •  فضا با درزبندی معمولی

فضا با درزبندی معمولی به فضایی اطلاق می‌شود که با مصالح معمولی بنا شده است و درزبندی جدار خارجی آن، امکان تعویض هوای طبیعی به میزان حداقل نصف حجم فضا در ساعت را فراهم کند.

  • حجم فضا مساوی یا بیشتر از 1مترمکعب به ازای هر 177 کیلوکالری بر ساعت، تعویض هوای طبیعی کافی است.
  • حجم فضا کمتر از 1مترمکعب به ازای هر 177 کیلوکالری بر ساعت، در صورتی‌که مجموع حجم فضای محل نصب و فضای مجاور حداقل 1مترمکعب به ازای هر 177 کیلوکالری بر ساعت باشد، تعویض هوا از فضای مجاور انجام می­‌شود.

لازم به ذکر است تامین هوا از فضای مجاور به شرطی مجاز است که این فضا دارای حداقل تعویض هوا باشد و حداقل دو دهانه بازشو بدون مانع باید در نظر گرفته شود بطوریکه یکی به فاصله 30 سانتی‌متر از کف و دیگری به فاصله 30 سانتی‌متری از سقف، روی در یا جدار بین این دو فضا نصب شود.

در این صورت سطح آزاد دهانه دریچه ­ها طبق جدول زیر محاسبه می شود:

سطح آزاد دهانه دریچه‌ها
1سانتی‌متر مربع برای هر 38 کیلوکالری در ساعت
سطح آزاد دهانه­‌ها نباید از 645 سانتی‌متر مربع کم‌تر باشد.
اندازه هر ضلع دهانه تامین هوا حداقل 3 اینچ باشد.

در صورتی‌که حجم فضا کمتر از 1مترمکعب به ازای هر 177 کیلوکالری بر ساعت باشد می‌­توان با نصب دریچه‌هایی که مستقیما به خارج باز می­‌شوند هوای مورد نیاز جهت احتراق را هم‌زمان از داخل و خارج تامین کرد. در این صورت ابعاد دریچه­‌ها و یا کانال افقی و قائم مطابق قسمت تامین هوا از بیرون است.

  • فضا با درزبندی هوابند

فضا با درزبندی هوابند به فضایی اطلاق می‌شود که جدارهای خارجی آن مانند درز درب‌ها و پنجره‌ها، محل عبور لوله­‌ها و کابل­‌ها با نوارهای درزبندی یا وسایل دیگر تا اندازه‌ه­ای حفاظت شده که تعویض هوای طبیعی از نصف حجم فضا در ساعت کم‌تر شود.

در صورتیکه فضا با درزبندی هوابند باشد یا در صورتی‌که ظرفیت گرمایی دستگاه بیش از 59 کیلووات باشد، هوای احتراق باید از بیرون تامین شود.

  • تامین هوا از فضای بیرون:

نصب حداقل دو دهانه مستقیم از فضای محل نصب دستگاه به خارج از ساختمان یکی نزدیک کف و دیگری نزدیک سقف که مستقیما هوا را از خارج تامین کند و یا از طریق کانال افقی یا قائم.

در این صورت سطح آزاد دهانه دریچه­‌ها و سطح مقطع کانال طبق جدول زیر محاسبه می شود:

سطح آزاد دهانه دریچه ها و سطح مقطع کانال افقی یا قائم
اندازه هر ضلع دهانه تامین هوا حداقل 3 اینچ باشد.
1 سانتی‌متر مربع برای هر 155 کیلوکالری در ساعت
در صورت استفاده از کانال افقی سطح مقطع کانال حداقل 1 سانتی‌متر مربع به ازای هر 77 کیلوکالری در ساعت
در صورت استفاده از کانال قائم سطح مقطع کانال حداقل 1 سانتی‌متر مربع به ازای هر 155 کیلوکالری در ساعت

تامین مکانیکی هوای احتراق:

در صورتی‌که تامین هوای احتراق از طریق مکانیکی انجام می‌شود:

  • در فضای محل نصب دستگاه نباید فشار منفی ایجاد شود.
  • مشعل و سیستم تعویض هوا باید به یکدیگر مرتبط باشند تا در صورت قطع سیستم تعویض هوای مکانیکی مشعل نیز قطع گردد.
  • هوای احتراق حداقل یک مترمکعب به ازای 355 کیلوکالری در ساعت در نظر گرفته شود.

تامین هوای احتراق از منابع زیر ممنوع است:

  • فضایی که در آن گازهای خطرناک وجود دارد.
  • حمام، توالت، انباری
  • فضایی که در آن گرد و غبار و مواد جامد انتشار می‌یابد.
  • موتورخانه تبرید ساختمان

ابعاد دریچه های دایمی باید مطابق جدول زیر باشد:

ابعاد دریچه (سانتیمتر*سانتیمتر)

مساحت دریچه (سانتی مترمربع)

حداکثر ظرفیت دستگاه (کیلوکالری در ساعت)

10*15

15030000

7.5*20

5*30

14-15

210

50000

10.5*20

7*30

15-16250

70000

12.5*20

8.5*20

2 – نصب دستگاه در چه فضاهایی ممنوع است:

  • نصب پکیج در واحدهای مسکونی یا غیرمسکونی که زیر60 مترمربع باشد، ممنوع است، مگر آنکه هوای مورد نیاز جهت احتراق مستقیم از خارج تامین شود.
  • نصب وسایل گازسوز و دودکش‌های آن‌ها (حتی در سقف کاذب) در هر فضای مرطوب مانند محوطه استخر، حمام، سونا، سرویس بهداشتی، رختکن و … ممنوع است.
  • نصب وسایل گازسوز در فضاهای داخلی ساختمان‌های عمومی و خاص ممنوع است. مگر آنکه هوای مورد نیاز احتراق آنها از فضای بیرون ساختمان تامین شود. لازم به ذکر است مجتمع‌های آپارتمانی که شامل 10 واحد مسکونی و بیشتر باشد جزو ساختمان‌های عمومی محسوب می‌شوند.
  • نصب پکیج دیواری در اتاق خواب و انباری ممنوع است.
  • پکیج بدون فن باید در فضایی نصب شوند که در معرض باد و کوران هوا قرار نگیرند.

3- دودکش

پکیج‌ها از نظر تخلیه محصولات احتراق به دو دسته فن دار و بدون فن تقسیم می­‌شوند. در ابتدا الزامات کلی که در مورد نصب دودکش باید رعایت گردد، آورده شده است و در ادامه الزامات لازم جهت نصب و اجرای دودکش در هر دو مورد فن دار و بدون فن گفته خواهد شد.

  • از نصب و عبور دودکش افقی در اتاق خواب و حتی سقف کاذب این فضاها خودداری نمایید.
  • حداقل فاصله مجاز دودکش و لوله رابط دودکش از مواد قابل قابل اشتعال و سوختنی 50 سانتی‌متر است.
  • استفاده از لوله‌های قابل انعطاف (خرطومی یا آکاردئونی ) به عنوان دودکش ممنوع است.
  • در پکیج‌های غیر چگالشی جهت جلوگیری از تشکیل قطرات، جدار خارجی دودکش را عایق بندی نمایید.
  • دودکش نباید از داخل کانال یا پلنوم هوا عبور کند.
  • انتهای دودکش باید حداقل یک متر از سطح پشت بام بالاتر بوده و از دیوارهای جانبی نیز حداقل 3متر فاصله افقی داشته باشد، در صورتی که فاصله کم‌تر از سه متر باشد انتهای دودکش باید حداقل 60سانتی‌متر از بلندترین دیوار مجاور، کولرها و دریچه‌‌های هوا بالاتر قرار بگیرد.
  • دودکش باید شیب منفی داشته باشد تا آب به داخل دستگاه نفوذ نکند.

دستگاه‌های بدون فن

تخلیه محصولات ناشی از احتراق با مکش طبیعی که ناشی از ارتفاع دودکش است (حداقل 3متر و حداکثر 20 متر ارتفاع مجاز دودکش) انجام می­‌شود.

نصب کلاهک تعدیل در انتهای دودکش الزامی است.

حداقل فاصله مجاز قائم از دهانه خروج دود از دستگاه (بدون فن) تا اولین زانویی (ورود به دریچه دودکش ساختمان) 50 سانتی‌متر است.

دستگاه‌های فن دار

توجه شود در مقررات ملی ساختمان در رابطه با الزامات لازم در مورد دستگاه هایی که همه هوای لازم جهت احتراق را از بیرون تامین می­‌کنند و محصولات احتراق را مستقیم به بیرون می­‌فرستند به الزامات شرکت سازنده ارجاع داده شده است.

1- در مواردی که دستگاه در مکانی نصب شود که فاصله آن از دیواری که به فضای آزاد راه دارد کمتر از یک متر باشد، نصب دودکش به‌وسیله کیت استاندارد انجام می­‌شود. در مواردی که فاصله دستگاه از دیواری که به فضای آزاد راه دارد بیشتر از یک متر باشد جهت انتقال محصولات احتراق باید از دودکش هم محور یا از دودکش تک محور(یکی جهت مکش هوای لازم به منظور احتراق و دیگری جهت دفع محصولات احتراق) استفاده کرد. در انتخاب دودکش هم محور یا تک محور به حداکثر طول مجاز دودکش و نحوه محاسبه آن مطابق دستورالعمل شرکت سازنده توجه شود.

5- نکات ایمنی

  • دستگاه باید دارای تاییدیه از موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران باشد.
  • انتخاب ظرفیت دستگاه مورد تایید شرکت تامین کننده و مناسب با بار ساختمان در نظر گرفته شود.
  • سختی آب کنترل گردد، در صورتیکه سختی آب بالا باشد منجر به ایجاد رسوب در مبدل دستگاه می‌شود در این صورت باید از سختیگیر مناسب و مورد تایید شرکت تامین کننده استفاده گردد.
  • فشار آب شهر باید حداقل 1 بار و حداکثر 3 بار باشد.
  • دستگاه در محلی باید نصب شود که فضای کافی جهت سرویس و یا تعویض قطعات از اطراف دستگاه وجود داشته باشد.
  • حداقل فاصله مجاز دودکش و لوله رابط دودکش از اشیاء و مواد قابل اشتعال 50 سانتی‌متر است. حداقل فاصله وسایل گازسوز از اطراف 45 سانتی‌متر و از بالا 75 سانتی‌متر است.
  • فاصله مجاز نصب شیر مصرف دستگاه پکیج دیواری از کف 120 تا 150 سانتی‌متر است.
  • محور لوله شیر دستگاه‌های گازسوز باید افقی، موازی دیوار و در جهت دستگاه گازسوز باشد.
  • در ورودی پکیج از صافی با مشخصات مناسب استفاده گردد.
  • دستگاه در محلی نصب شود که در معرض باد، باران و برف نباشد و همچنین عاری از هرگونه رطوبت باشد.
  • محل نصب دستگاه تراز باشد.
  • در محل نصب دستگاه کفشوی مناسب در نظر گرفته شود.

نحوه لوله کشی پکیج گرمایشی

لوله­ کشی پکیج می‌تواند به صورت کلکتوری یا انشعابی اجرا گردد.

  • لوله­ کشی کلکتوری

نحوه لوله­ کشی به این صورت است که جهت هر یک از مصرف ­کننده­‌ها که می­‌تواند رادیاتور، فنکویل یا داکت اسپلیت باشد یک لوله جهت رفت و یک لوله جهت برگشت در نظر گرفته می­‌شود. در روش کلکتوری استفاده از لوله‌های پلیمری تک لایه مجاز نیست زیرا حداکثر دمای قابل تحمل برای لوله‌های تک لایه 60درجه سانتی‌گراد است در صورتی‌که دمای آب سیستم گرمایش می­‌تواند به 80 درجه سانتی‌گراد برسد به همین دلیل در سیستم کلکتوری از لوله‌های پنج لایه جهت سیستم گرمایش استفاده می‌شود.

  • لوله ­کشی انشعابی

در روش انشعابی مانند روش­‌های سنتی یک لوله خروجی از پکیج جهت سیستم گرمایش در نظر گرفته می­‌شود و از این لوله جهت هر کدام از مصرف کننده­‌ها یک انشعاب گرفته می­‌شود. برگشت آبگرم از مصرف‌کننده‌ها می­‌تواند به صورت مستقیم یا معکوس باشد.

در روش مستقیم از هر یک از یونیت­‌ها یک انشعاب به خط برگشت وصل می­‌شود. در مواردی که افت فشار بین اولین مصرف کننده و آخرین مصرف کننده زیاد باشد از مصرف کننده ابتدای خط دبی آب بیشتری عبور داده و متناسب با آن دبی آب کم‌تری از مصرف­ کننده انتهایی می­‌گذرد درنتیجه یونیت‌های ابتدایی بیش‌تر گرم شده و مصرف کننده انتهایی کم‌تر گرم می­‌شود.

به منظور ایجاد افت فشار یکسان بین مصرف کننده­‌ها لوله­ کشی به صورتی انجام می­‌شود که مجموع طول مسیر رفت و برگشت­­ همه مصرف کننده­‌ها یکسان باشد. جنس لوله‌ها در روش انشعابی می‌­تواند پنج لایه یا لوله فلزی باشد.

یکی از مشکلات رایج در سیستم لوله­ کشی پکیج وجود هوا در سیستم است نکته بسیار مهم­ نحوه اجرای لوله کشی است. همواره لوله کشی باید به نحوی انجام شود که لوله از تراز پایینتر از کویل یونیت حرارتی وارد شود. در سیستم رادیاتور از آنجاییکه لوله کشی در کف انجام می شود و رادیاتور در سطح بالاتر از لوله ها قرار دارد به کمک شیر هواگیری رادیاتورها امکان تخلیه هوا وجود دارد همچنین از آنجاییکه پکیج بالاتر از رادیاتورها نصب می شود به کمک شیر هواگیری دستگاه می توان هوای موجود در سیستم را تخلیه کرد. در صورتیکه یونیت حرارتی فن کویل یا داکت اسپلیت باشد باید لوله­ کشی در تراز پایینتر از کویل دستگاه اجرا گردد.

بهترین نوع لوله کشی

در سیستم لوله­ کشی کلکتوری به دلیل عدم وجود اتصال در کف احتمال وجود هرگونه نشتی از بین می­‌رود ولی درمقابل از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نبوده و متراژ لوله کشی بیشتری در مقایسه با سیستم انشعابی مورد نیاز است. می‌­توان گفت نحوه لوله­ کشی پکیج به عوامل مختلفی از جمله امکان اجرای سیستم کلکتوری و یا انشعابی بستگی دارد. بنابراین با توجه به شرایط محیطی باید در خصوص نحوه اجرای لوله کشی تصمیم گیری گردد.

نقشه مدار پکیج گرمایشی دیواری

در شکل زیر مدار پکیج دو مبدله مدل دیواتک، تک مبدله مدل دومیتک و مدار پکیج چگالشی شرکت فرولی به همراه اجزای آن نشان داده شده‌است.

پکیج دو مبدله دیواتک

مدار پکیج دو مبدله دیواتک

  • 278: سنسور دوگانه (اطمینان و مدار شوفاژ)
  • 27: مبدل حرارتی مسی اولیه
  • 56: منبع انبساط
  • 36: شیر تخلیه هوای اتوماتیک
  • 32: پمپ سیرکولاتور مدار شوفاژ
  • 241: شیر بای پس خودکار
  • 95: شیر سه راهه
  • 74: شیر پرکن مدار
  • 11: ورودی آب مدار گرمایش
  • 37: فیلتر آب سرد ورودی
  • 136: فلومتر
  • 194: مبدل ثانویه
  • 42: سنسور جداری آبگرم بهداشتی
  • 9: ورودی آب سرد بهداشتی
  • 8: خروجی آبگرم بهداشتی
  • 14: شیر اطمینان
  • 10: رفت آبگرم مدار گرمایش
  • 114: سوییچ فشار آب

 

 

 

 

پکیج تک مبدله دومیتک

  • مدار پکیج تک مبدله دومیتک9: ورودی آب سرد بهداشتی
  • 11: ورودی آب برگشت سیستم گرمایش
  • 74: شیر پرکن مدار گرمایش
  • 32: پمپ سیرکولاتور مدار گرمایش
  • 14: شیر اطمینان
  • 114: سوییچ فشار آب
  • 36: شیر هواگیری اتوماتیک
  • 38: فلومتر
  • 27: مبدل حرارتی مسی یکپارچه
  • 278: سنسور دوگانه (اطمینان و مدار شوفاژ)
  • 42: سنسور جداری آبگرم بهداشتی
  • 8: خروجی آبگرم مصرفی
  • 10: خروجی آب گرم سیستم گرمایش
  • 56: منبع انبساط
  • 186: ورودی آب سرد بهداشتی
  • 193: ورودی آب برگشت سیستم گرمایش
  • 278: شیر پرکن مدار گرمایش
  • 154: پمپ سیرکولاتور مدار گرمایش
  • 14: شیر اطمینان

 

 

پکیج چگالشی

پکیج چگالشی

  • 10: خروجی آبگرم سیستم گرمایش
  • 11: ورودی آب برگشت سیستم گرمایش
  • 8: خروجی آبگرم بهداشتی
  • 9: ورودی آب سرد بهداشتی
  • 14: شیر اطمینان
  • 114-: سوییچ فشار آب
  • 36: شیر هواگیری اتوماتیک
  • 74: شیرپرکن
  • 37: صافی آب ورودی
  • 39: محدود کننده جریان آب
  • 136: فلومتر
  • 154: لوله تخلیه آب چگالیده
  • 278: سنسور دوگانه (اطمینان و مدار شوفاژ)
  • 56: منبع انبساط
  • 42: سنسور جداری آبگرم بهداشتی
  • 8: خروجی آبگرم مصرفی
  • 193: سیفون تخلیه
  • 186: سنسور دمای آب برگشت
  • 194: مبدل صفحه ای
  • 241: شیر بای پس
  • 95: شیر سه راهه

طرز کار انواع پکیج

برای درک بهتر از کارکرد پکیج گرمایشی ابتدا باید اجزای اصلی پکیج را شناخت.

مشعل: شامل تعدادی پره، منیفلد ورودی گاز و نازل است. گاز از طریق منیفلد ورودی وارد شده و از طریق نازل‌ها که با پره‌های مشعل در ارتباط است به درون پره‌ها نفوذ کرده و به این ترتیب سوخت و هوا در سطح پره‌های مشعل ترکیب می‌شود.

الکترود جرقه‌زن: جهت ایجاد شعله سه عنصر سوخت، هوا و حرارت (جرقه) لازم است. الکترود جرقه‌زن وظیفه ایجاد جرقه جهت احتراق مخلوط سوخت و هوا را دارد، ترانس جرقه‌زن ولتاژ مورد نیاز جهت ایجاد جرقه را تامین می­‌کند. الکترود جرقه‌زن به شکل یک میله فلزی است که توسط عایق سرامیکی پوشانده شده‌است.

شیر برقی: با تغییر جریان الکتریکی ارسالی از برد، مسیر گاز ورودی به مشعل را باز کرده، همچنین با تغییر میزان گاز ورودی شعله را ماژول می­‌کند.

الکترود تشخیص شعله: با تشکیل شعله، الکترود گرم شده و با ایجاد یک جریان الکتریکی ضعیف تشکیل شعله را به برد اطلاع می‌دهد. در بسیاری از پکیج‌ها، الکترود تشخیص شعله و جرقه‌زن یکی است و تنها طول الکترود تشخیص شعله بلندتر است و در بعضی از مدل­‌ها این دو الکترود مجزا هستند.

مبدل حرارتی: انتقال حرارت از سوخت به آب

منبع انبساط: جهت تثبیت فشار سیستم

پمپ: سیرکولاسیون آب در مدار گرمایش

فلوسوییچ: ارسال سیگنال به برد در صورت درخواست جهت آب‌گرم مصرفی

طرز کار پکیج تک مبدله

کارکرد پکیج دومبدله

 

در تابستان با باز شدن شیر آب‌گرم مصرفی توسط فلوسوییچ، سیگنالی به برد فرستاده می­‌شود و برد عملکرد ترموستات دود (دستگاه‌های بدون فن) و یا سوییچ فشار هوا (دستگاه‌های فن‌دار) را کنترل کرده و پس از اطمینان از خروج محصولات احتراق، جرقه‌زن شروع به زدن جرقه می­‌کند. در مدت زمان معین شیر گاز باز شده و در محقظه احتراق شعله تشکیل می‌­گردد، در صورتی‌که در این مدت الکترود تشخیص شعله، تشکیل شعله را به برد اعلام نکند، سیستم کنترلی عمل کرده و جهت جلوگیری از انباشت گاز، جریان گاز را قطع می­‌کند. پس از تشکیل شعله، لوله آب ورودی که در تماس مستقیم با شعله است گرم شده و آب‌گرم به سمت مصرف‌کننده فرستاده می­‌شود. در زمستان سنسور دمای آب‌گرم سیستم گرمایش، دمای آب را به برد گزارش می­‌دهد و در صورتی‌که دمای آب پایین‌تر از دمای تنظیم شده توسط کاربر باشد، ابتدا پمپ دستگاه فعال می­‌شود، سپس مانند حالت تامین آب‌گرم مصرفی، ابتدا عملکرد فن کنترل شده و سپس شعله تشکیل می­­‌شود و لوله آب‌گرم سیستم گرمایش که در تماس مستقیم با شعله است گرم شده و توسط پمپ سیرکولاسیون به سمت مصرف‌کننده فرستاده می­‌شود. در حالت کارکرد زمستانه پس از رسیدن به دمای تنظیمی، پمپ دستگاه هم‌چنان فعال می­‌ماند. در شکل بالا سیکل پکیج در زمان تولید  آبگرم بهداشتی و آبگرم سیستم گرمایش نشان داده شده است.

طرز کار پکیج دو مبدله

کارکرد پکیج دومبدله

 

در تابستان تنها به آب‌گرم مصرفی نیاز است، با باز شدن شیر آب‌گرم، فلومتر یا فلوسوییچ که در مسیر جریان آب قرار دارد، جریان آب را حس کرده و با ارسال سیگنال به برد، ابتدا عملکرد فن توسط برد کنترل می‌­­گردد و در صورت اطمینان از عملکرد ترموستات دود (دستگاه‌های بدون فن) و یا سوییچ فشار هوا (دستگاه‌های فن‌دار) و خروج محصولات احتراق، جرقه‌زن شروع به زدن جرقه می‌­کند. در مدت زمان معین شیر گاز باز شده و در محقظه احتراق شعله تشکیل می­‌گردد، در صورتی‌که در این مدت شعله تشکیل نشود، سیستم کنترلی عمل کرده و جهت جلوگیری از انباشت گاز، جریان گاز را قطع می­‌کند. به این ترتیب لوله آب که در مجاورت مبدل اولیه، داخل محفظه قرار دارد گرم می­‌شود. در فصل تابستان که تنها نیاز به آب‌گرم مصرفی وجود دارد شیر سه راهه به سمت مبدل ثانویه باز است و آب‌گرم تولید شده به سمت مبدل ثانویه فرستاده می‌شود. در فصل زمستان که نیاز به تامین هم‌زمان آب‌گرم بهداشتی و آب‌گرم سیستم گرمایش وجود دارد شیر سه راهه همواره به سمت مسیر گرمایش باز است و در صورتی‌که تقاضا جهت آب‌گرم بهداشتی وجود داشته باشد توسط فلوسوییچ یا فلومتر سیگنالی به برد فرستاده می‌شود و برد مسیر شیر سه راهه را تغییر داده و آب‌گرم را به سمت مبدل ثانویه می‌­فرستد و پس از بسته شدن شیر آب‌گرم مصرفی، برد مسیر شیر سه­ راهه را به سمت آب‌گرم سیستم گرمایش تغییر می­‌دهد. بر روی لوله آب‌گرم بهداشتی و لوله آب‌گرم سیستم گرمایش، سنسور جداری نصب می‌­شود و در صورتی‌که دمای آب‌گرم از دمای تنظیمی پایین‌تر باشد، فرمان روشن شدن مشعل از برد داده می­‌شود و مادامی‌که دمای آب رفت، بالاتر باشد مشعل خاموش می­‌شود.

طرز کار پکیج چگالشی

کارکردپکیج چگالشی

 

در پکیج‌های چگالشی نیز ابتدا عملکرد سنسور دود کنترل می­‌گردد، دمای دودکش پکیج چگالشی باید پایین باشد، زیرا از انرژی محصولات احتراق جهت پیش­‌گرم کردن آب ورودی استفاده می‌­شود، در نتیجه دمای دود خروجی کاهش می‌­یابد. سپس شیر گاز باز شده و سوخت تزریق می‌­شود. مشعل پکیج‌های چگالشی به شکل پیش مخلوط (premix) بوده و سوخت و هوا به نسبت مشخص با یکدیگر ترکیب می­‌شوند. مبدل پکیج‌های چگالشی به شکل مارپیچی بوده و آب برگشت از سیستم گرمایش از انتهای مبدل وارد دستگاه می­‌گردد، به این ترتیب بیش‌ترین اختلاف دما بین آب برگشت و محصولات احتراق وجود داشته و حداکثر انتقال حرارت صورت می­‌گیرد. پمپ نصب شده بر روی دستگاه نیز دور متغیر بوده و با توجه به دمای آب برگشت، دور پمپ تغییر پیدا می­‌کند، به این ترتیب با تغییر دبی آب، اختلاف دمای آب رفت و برگشت را به حداقل می‌­رساند. به این ترتیب راندمان دیگ افزایش یافته و مصرف سوخت کاهش پیدا می­‌کند.

ترموستات اتاقی

در پکیج‌های گرمایشی امکان اتصال سنسور محیطی و ترموستات اتاقی نیز وجود دارد. عملکرد ترموستات اتاقی به این شکل است که دمای مناسب توسط کاربر تنظیم می‌­شود و زمانی‌که دمای محیط به دمای تنظیمی برسد، پکیج خاموش و در صورتی‌که دما پایین‌تر از دمای تنظیمی باشد پکیج روشن می‌شود. همچنین توسط ترموستات اتاقی می‌­توان زمان روشن و خاموش شدن پکیج را برنامه ریزی کرده و در مواردی که ساکنین در منزل حضور ندارند دستگاه را خاموش کرده و در ساعت مشخصی دستگاه روشن شود. عملکرد سنسور محیطی به این ترتیب است که با توجه به دمای محیط دمای آب‌گرم سیستم گرمایش قابل تنظیم است. به این ترتیب در صورت استفاده از سنسور محیطی می‌­توان در مصرف انرژی نیز صرفه­ جویی کرد.

نحوه راه اندازی و روشن کردن پکیج

راه اتدازی پکیج باید توسط تکنسین مجاز شرکت تامین کننده انجام شود و موارد زیر می‌بایست کنترل گردد.

1- محل نصب دستگاه، توانایی تحمل وزن دستگاه را داشته باشد.

2- سختی آب کنترل گردد، در صورتی‌که سختی آب بالاتر از(ppm)150 باشد سختی‌گیر مناسب در نظر گرفته شود.

3- تامین هوای تازه مطابق قوانین مقررات ملی ساختمان بررسی گردد.

4- سایز دودکش مطابق دستورالعمل شرکت سازنده و مقررات ملی ساختمان اجرا شده‌باشد.

5- مسیر دودکش مسدود نباشد.

6- فشار آب ورودی مناسب باشد، پس از باز کردن شیر پرکن، فشار سیستم گرمایش باید بین 1.5 تا 2 بار باشد.

7- هواگیری سیستم انجام شود.

8- جهت نصب دستگاه از اتصالات و لوله و شلنگ‌های  مناسب استفاده گردد.

9- فشار گاز شهری کنترل گردد.

10- کابل ارت به درستی کشیده شده باشد.

پس از کنترل موارد فوق، شیر گاز را باز کرده و با فشار دادن دکمه خاموش و روشن، دستگاه را روشن کنید. در فصل تابستان دستگاه را در حالت تابستانی قرار دهید، در صورتی‌که دستگاه دو مبدله باشد، شیر سه راهه به سمت مسیر آب‌گرم بهداشتی باز شده و به این ترتیب پس از باز کردن شیر، آب‌گرم بهداشتی متناسب با دمای تنظیمی قابل استفاده خواهد بود. در فصل زمستان نیز پس از تنظیم دستگاه در حالت زمستانه، مسیر آبگرم به صورت پیش فرض به سمت سیستم گرمایش باز خواهد بود و در صورت تقاضا جهت آب‌گرم مصرفی، مسیر شیر سه راه به سمت مبدل ثانویه تغییر پیدا می‌­کند و آب‌گرم متناسب با دمای تنظیمی کاربر قابل استفاده خواهد بود.

نحوه هواگیری پکیج

قبل از اقدام به روشن کردن دستگاه، باید هواگیری سیستم گرمایش انجام شود. اگر از سیستم رادیاتور به همراه پکیج استفاده شده‌است، ابتدا شیر هواگیری تمام رادیاتورها بازگردد، از آنجایی‌که پکیج در تراز بالاتر از رادیاتورها اجرا می‌گردد و دارای شیر هواگیری اتوماتیک است، در صورت وجود هوا در سیستم، شیر هواگیری پکیج باز شده و هوای موجود در سیستم تخلیه می‌­گردد. در صورت استفاده از سیستم گرمایش از کف به همرا ه رادیاتور، در صورتی‌که پکیج در تراز بالاتر از کلکتور گرمایش از کف قرار گرفته است با باز کردن شیر هواگیری، هوای موجود در سیستم تخلیه می­‌گردد و در صورتی‌که پکیج در تراز پایین‌تر باشد، باید تخلیه هوای سیستم از طریق شیر هواگیری نصب شده بر روی کلکتور گرمایش از کف انجام شود. در صورت استفاده از داکت اسپلیت و یا فن کویل، از آنجایی‌که پکیج در تراز پایین‌تر از کویل دستگاه داکت اسپلیت یا فن کویل قرار دارد، باید لوله ­کشی از پکیج به فنکویل و داکت اسپلیت در تراز پایین‌تر از کویل دستگاه اجرا شود تا در صورت نیاز، هواگیری از طریق شیر هواگیری نصب شده بر روی کویل دستگاه داکت اسپلیت یا فنکویل انجام شود.

نکات پیش از خرید پکیج

  •  ظرفیت پکیج متناسب با بار گرمایش ساختمان در نظر گرفته شود.

بار گرمایش ساختمان با توجه به شرایط آب و هوایی مناطق مختلف کشور متفاوت است، هم‌چنین جنس دیوارها و سقف ساختمان در تعیین میزان بار گرمایی تاثیرگذار است بطوریکه، در صورت عایق بودن دیوارها و سقف ساختمان بار گرمایش کاهش پیدا می­‌کند.

  •  ظرفیت پکیج جهت تامین آب‌گرم مصرفی ساختمان بررسی گردد.

از آنجایی‌که پکیج‌های دیواری منبع، جهت ذخیره آب‌گرم مصرفی ندارند در صورت استفاده باید میزان آب‌گرم مصرفی ساختمان که عمدتا مصرف دوش‌­ها است، بررسی گردد.

  •  هد پمپ پکیج جهت ایجاد سیرکولاسیون مناسب کنترل گردد.

با مراجعه به تمودار هد پمپ بر اساس دبی، که در کاتالوگ شرکت‌های تامین‌کننده پکیج موجود است، هد مورد نیاز ساختمان بررسی گردد. هم‌چنین فشار مورد نیاز در دورترین مصرف‌کننده باید تامین گردد.

  •  امکان تامین هوای تازه بررسی گردد.
  •  امکان اجرای دودکش بررسی گردد.

حداکثر طول دودکش پکیج‌های مختلف، جنس و قطر دودکش متناسب با دفترچه فنی شرکت تامین کننده قابل اجرا باشد.

  • فواصل دسترسی به پکیج طبق دستوالعمل شرکت سازنده وجود داشته باشد.

مزایا و معایب انواع پکیج

امروزه استفاده از پکیج به عنوان سیستم جایگزین موتورخانه‌های سنتی جهت گرمایش ساختمان متداول شده‌است. در ادامه مزایا و معایب استفاده از پکیج توضیح داده‌خواهد شد.

مزایا:

  • استقلال از نظر کنترل دما
  • استقلال از نظر مصرف گاز
  • راندمان بالا در پکیج‌های چگالشی

معایب:

  • جهت نصب پکیج، فضای داخل واحد اشغال می‌­شود.
  • پکیج امکان تامین هم‌زمان آب‌گرم بهداشتی و آب‌گرم جهت سیستم گرمایش را فراهم نمی‌­کند. به این معنی که در صورت استفاده از آب‌گرم مصرفی، آب‌گرم سیستم گرمایش قطع می­‌شود.
  • پکیج­‌ها در ظرفیت‌های گرمایشی محدودی ساخته می‌­شوند و در واحدهای با متراژ بالا پاسخگوی نیاز گرمایشی ساختمان نیستند.
  • پکیج‌های دیواری، مخزن جهت ذخیره آب‌گرم بهداشتی ندارند، بنابراین در واحدهای مسکونی که نیاز به دبی بالایی جهت آب‌گرم بهداشتی باشد، پاسخگوی تامین نیاز آب‌گرم بهداشتی ساختمان نیستند.
  • پکیج‌های زمینی، مخزن جهت ذخیره آب‌گرم مصرفی دارند، که نیاز به فضای بیش‌تری جهت نصب دارند و حجم مخزن ذخیره آن‌ها، معمولا جهت استفاده از دو دوش به صورت هم‌زمان بوده و در صورت استفاده از حجم آب مخزن مانند پکیج‌های دیواری جهت تامین آبگرم مصرفی، آبگرم سیستم گرمایش قطع می­‌شود.
  • از آنجایی‌که هد پمپ پکیج محدود است، فشار آب دورترین مصرف‌کننده باید کافی باشد. هم‌چنین جهت سیستم گرمایش نیز هد پمپ سیرکولاسیون باید جهت گردش آب‌گرم در دورترین یونیت حرارتی کافی باشد.
  • جهت اجرای دودکش فضای مفید داخل واحد اشغال می­‌شود، همچنین جهت تامین هوای تازه باید دریچه مناسب در نظر گرفته شود.

مشکلات و خرابی پکیج

پکیج‌های دیواری موجود در بازار در دو مدل آنالوگ و دیجیتال موجود هستند. در مدل‌های آنالوگ خطاهایی که زمان روشن شدن و یا عملکرد دستگاه اتفاق می‌افتد به صورت یک چراغ چشمک‌زن نشان داده می‌شود و در مدل‌های دیجیتال خطاها به شکل یک کد خطا بر روی صفحه نمایشگر نشان داده می‌­شود. در صورتی‌که دستگاه دارای صفحه نمایشگر باشد، می‌توان با مراجعه به دفترچه فنی و کدهای خطای مربوطه، علت خرابی را بررسی کرد و در صورتی‌که دستگاه فاقد صفحه نمایشگر باشد با توجه به عملکرد دستگاه می‌بایست نسبت به برطرف کردن خطا اقدام نمود. در ادامه خطاهای رایج پکیج و علل آن توضیح داده خواهد شد.

1- روشن نشدن پکیج

پکیج دستگاهی است که با گاز، آب و برق کار می­‌کند، بنابراین در صورت روشن نشدن، هر یک از این سه مورد باید بررسی گردد. ابتدا به بررسی سیستم گازرسانی پرداخته می‌شود.

  • فشار گاز شهری: فشار گاز شهری باید بین 18 تا 20 میلی‌بار باشد، می‌­توان با روشن کردن سایر وسایل گازسوز در منزل فشار گاز شهری را بررسی کرد.
  • شیر برقی: شیر برقی وظیفه بازکردن مسیر گاز و تنظیم میزان جریان گاز ورودی به مشعل را دارد، در صورت معیوب بودن شیر برقی و یا نرسیدن برق کافی به بوبین آن، جریان گاز کافی به مشعل نرسیده و در نتیجه شعله تشکیل نمی‌شود. در صورت تنظیم نبودن شیر برقی نیز، سوخت بیش‌تر یا کم‌تر از میزان لازم تزریق می‌شود که در صورت کافی نبودن، شعله تشکیل نشده و در صورت تزریق بیش از اندازه، سوخت شعله با صدای انفجار تشکیل می‌گردد.
  • الکترود جرقه‌زن: در صورتی‌که به دلایلی از جمله معیوب بودن ترانس، کافی نبودن ولتاژ برق شهری، قطع بودن سیم ترانس، ولتاژ کافی نباشد، احتراق انجام نگرفته و شعله تشکیل نمی‌گردد. هم‌چنین الکترود جرقه‌زن باید در فاصله مناسب از مشعل قرار بگیرد. در صورت افزایش فاصله، شعله تشکیل نمی‌شود و در صورت کاهش فاصله خطر برق گرفتگی وجود دارد.
  • الکترود تشخیص شعله: این قطعه وجود شعله را تشخیص داده و به برد اعلام می­‌کند. در صورتی‌که الکترود سالم بوده و شعله تشکیل نگردد، برد دستگاه مسیر خروج گاز را جهت ایمنی می‌بندد. ممکن است به دلایلی از جمله اکسید شدن الکترود و یا تنظیم نبودن فاصله الکترود تا شعله، تشکیل شعله تشخیص داده نشود، در این صورت جرقه زده می‌­شود، اما الکترود قادر به تشخیص شعله نیست، به این ترتیب جرقه‌زن قطع نمی­­‌شود و پکیج خطای عدم تشکیل شعله را می­‌دهد.
  • گرفتگی نازل‌های مشعل: در صورت گرفتگی نازل‌ها، امکان خروج گاز با فشار کافی جهت احتراق وجود ندارد.
  • کافی نبودن فشار آب: پس از پر کردن دستگاه و قبل از روشن شدن پکیج، فشار آب مدار گرمایش توسط پرشر سوییچ کنترل می‌­گردد. فشار کاری دستگاه باید حداقل بین 1 تا 1.5 بار باشد در صورتی‌که فشار مدار کم‌تر از این مقدار باشد، پکیج روشن نمی‌شود. کاهش فشار دستگاه می‌تواند به دلایلی از جمله وجود نشتی در مدار، سوراخ بودن منبع اتبساط در سیستم باشد.
  • خرابی فن: قبل از اقدام به روشن شدن پکیج، عملکرد ترموستات دود (پکیج‌های بدون فن) و سوییچ فشار هوا ( پکیج‌های فن‌دار) را کنترل می­‌کند تا از خروج دود اطمینان حاصل شود و چنانچه خروج دود به‌درستی انجام نشود برد دستگاه اجازه روشن شدن به پکیج را نمی­‌دهد. ابتدا باید مسیر دودکش کنترل گردد و از مسدود نبودن آن اطمینان حاصل شود، سپس مقدار هوای تازه جهت انجام احتراق کامل بررسی گردد، زیرا در صورت عدم تامین هوای تازه خروج محصولات احتراق نیز بدرستی انجام نمی­‌شود. سپس وضعیت برق‌رسانی به فن بررسی گردد، فن دستگاه از برق 220 ولت که توسط برد تامین می­‌شود، تغذیه می­‌کند. در صورت خرابی رله‌های دستگاه، برق رسانی به فن به‌درستی انجام نمی­‌گیرد و در نهایت در صورت تامین برق کافی ممکن است فن خراب باشد.

2- انفجاری روشن شدن دستگاه

در صورتی‌که مقدار گاز خروجی جهت احتراق زیاد باشد و یا مقدار هوای لازم جهت احتراق کافی نباشد، فرآیند احتراق به صورت انفجاری صورت می­‌گیرد. در صورت بروز این مشکل باید تامین هوای تازه جهت دستگاه بررسی گردد، در صورتی‌که تامین هوای تازه از طریق دودکش کواکسال (هم محور) صورت می­‌گیرد، عدم گرفتگی دودکش بررسی گردد. از آنجایی‌که شیر برقی وظیفه تنظیم مقدار گاز خروجی را بر عهده دارد، در صورت معیوب نبودن باید تنظیم شیر برقی توسط تکنسین مجاز شرکت تامین‌کننده انجام شود.

3- صدای غیرعادی پمپ دستگاه

وجود هوا در سیستم که می­­‌تواند به‌دلیل وجود نشتی در سیستم باشد، علاوه بر اینکه مانع از گردش آب در مدار گرمایش می‌شود منجر به ایجاد صدای غیرعادی در پمپ شده و با هواگیری سیستم این مشکل برطرف خواهد شد.

4- بالا رفتن فشار دستگاه

سوراخ شدن مبدل که می‌تواند ناشی از اسیدشویی نادرست مبدل و یا وجود رسوب در مبدل باشد، می‌تواند منجر به افزایش فشار دستگاه گردد.

5- صدای غیر عادی فن

در اثر ضربه به قطعات فن که می‌­تواند به دلیل ورود جسم خارجی از طریق دودکش باشد، قطعات فن مانند پروانه، شفت و … از رگلاژ خارج شده و صدای غیر عادی ایجاد می‌­شود.

6- بالا رفتن دمای مبدل

هر عاملی که مانع از گردش آب در مدار گرمایش شود، منجر به بالا رفتن دمای مبدل می‌­گردد.

وجود رسوب در سیستم: ایجاد رسوب در سیستم لوله کشی می‌تواند منجر به عدم گردش آب مناسب گردد. در صورتی‌که  سختی آب ورودی به دستگاه بیش‌تر از (ppm)150 باشد، باید سختی‌گیر مناسب نصب گردد.

وجود هوا: وجود هوا در سیستم که می‌­تواند ناشی از وجود نشتی در سیستم باشد نیز، مانع از گردش آب مناسب در پکیج می‌گردد.

هواگیری پکیج: در ابتدای راه‌اتدازی پکیج، همواره مقداری هوا همراه آب وارد سیستم می‌گردد. قبل از اقدام به راه‌اندازی دستگاه، هواگیری باید به‌درستی انجام گیرد.

خرابی سنسور NTC: این سنسور که به آن سنسور دوگانه نیز گفته می­‌شود بر روی لوله رفت مدار گرمایش نصب می­‌گردد و در صورتی‌که دمای آب خروجی مدار گرمایش بیش‌تر از 95 درجه سانتی‌گراد شود، پکیج را خاموش می­‌کند. در صورت خرابی، دمای مبدل بالا می‌­رود.

رسوب در مبدل حرارتی: داخل لوله‌های مبدل حرارتی، آب مدار گرمایش جریان دارد و در صورتی‌که مبدل رسوب بگیرد مانع از انتقال حرارت مناسب به آب‌گرم بهداشتی شده و دمای مبدل بیش از اندازه بالا می­‌رود.

گیرپاژ کردن پمپ: خرابی پمپ دستگاه نیز مانع از گردش آب در مدار می­‌گردد.

7- عمل نمودن سنسور حد NTC

رسوب گرفتن مبدل حرارتی که مانع از انتقال حرارت از مبدل می­‌گردد و در نتیجه دمای مبدل افزایش می‌یابد.

8- پایین آمدن فشار دستگاه

وجود هوا: وجود هوا در سیستم، ناشی از وجود نشتی در مدار گرمایش و یا عدم هواگیری صحیح سیستم و دستگاه است. هم‌چنین یکی از دلایل وجود هوا، استفاده از رادیاتورهای آلومینیومی همراه با پکیج است، زیرا جنس مبدل پکیج مسی بوده و در مقابل رادیاتورها که آلومینیومی هستند، فلز غالب محسوب می‌­شود، در نتیجه منجر به تجزیه یون­‌های محلول در آب شده و به این ترتیب اکسیژن محلول در آب آزاد می‌­گردد.

خرابی گیج فشار: درصورت خراب بودن گیج فشار نیز دستگاه فشار درست را نشان نمی‌­دهد.

9- آب‌گرم مصرفی گرم نمی‌شود.

خرابی شیر سه راهه: در صورت خرابی شیر سه راهه، مسیر آب‌گرم مدار گرمایش به سمت مبدل ثانویه باز نشده و علی‌رغم نیاز به آب‌گرم بهداشتی، آب هم‌چنان سرد است.

خرابی فلوسوییچ یا فلومتر: زمانی‌که شیر آب‌گرم مصرفی باز می‌شود، فلوسوییچ یا فلومتر سیگنالی را به برد می­‌فرستد و برد مسیر شیر سه راهه را به سمت آب‌گرم مصرفی تغییر می­‌دهد. در صورت خرابی فلوسوییچ یا فلومتر نیاز به آب‌گرم مصرفی توسط برد، تشخیص داده نمی‌­شود.

10- سرد بودن قسمت بالای رادیاتورها

این مشکل به‌دلیل وجود هوا در سیستم اتفاق می‌­افتد.

سرویس پکیج گرمایشی

در صورت استفاده از پکیج به عنوان سیستم گرمایش لازم است تا سرویس‌های دوره‌­ای توسط تکنسین مجاز، جهت اطمینان از صحت عملکرد دستگاه انجام شود. این سرویس‌­ها شامل موارد زیر است.

1- سرویس فن دستگاه

2- سرویس پمپ دستگاه

3- سرویس مبدل دستگاه

4-سرویس پره‌های مشعل

5- تنظیم شیر گاز

6- سرویس الکترود

7- کنترل نشتی آب و گاز

8- سرویس منبع انبساط

9- بررسی عملکرد دستگاه در حالت آب‌گرم بهداشتی و آب‌گرم سیستم گرمایش